Iværksætteri

Start-ups for society

Er det bare mig der synes der har været vanvittig meget debat omkring hvor svært det er for udlændinge at få job disse dage? Det kan sgu godt gøre mig sådan halv-flov. Jeg ved godt at vi er i Danmark og bla bla. Og ja, jeg synes da det er en rigtig god idé at dem der flytter hertil lærer dansk. Mest for deres egen skyld. Fra egen erfaring er det bare så fedt at lære et sprog og forstå en lokal kultur på en helt anden måde (I’m getting side-tracked).

Anyways. At lære et nyt sprog kan sgu godt tage rimelig lang tid, og skal man så ikke lave noget i mellemtiden?

Jeg fik min første store forskrækkelse allerede dag jeg arbejdede på café under mit studie. En dag jeg var på arbejde kommer der en svensk pige ind og siger hun søger arbejde. Tilfældigvis stod ejeren bag baren (what are the odds!) og han inviterede hende til samtale med det samme. Nøøøj hvor jeg krydsede fingre for at hun ikke fik jobbet. Jeg forstår ikke ET ord svensk og har aldrig helt forstået hvorfor vi absolut skal snakke dansk og svensk til hinanden, istedet for bare at tale engelsk. Anyways, hun fik selvfølgelig lov til at starte “right away”… “Her er Camilla, hun kan lige fortælle dig lidt om hvordan vi arbejder her”.

media_66111140-460a-11e5-8563-2916713ca3fb

Hun sagde noget … Jeg sagde “Okay” [akavet smil]. “I asked you a question”. LORT.

Det her er en sand historie, omend selvfølgelig lidt spøg til side. Sandra blev en af mine bedste kollegaer, og mit svenske forbedrede sig. Og ellers hjalp en øl altid. Historien er relevant, fordi jeg desværre forestiller mig at dette præcis er årsagen til at så få virksomheder ansætter ikke dansk-talende medarbejdere. Det handler ikke om dem, men om os. Og havde jeg truffet en beslutning dengang, var hun ikke blevet ansat. På grund af MIN forfængelighed. Jeg tør godt selv sige det; ’shit, en spade’.

Og desværre lader det til at denne tendens ikke kun er at finde hos unge, nervøse typer som mig. Men desværre også i topledelse, og ja – utrolig mange virksomheder. Men hvor har jeg på ingen måde opfattelsen af at skepsis og frygt for fremmedsprog hersker?

I start-ups. Hos Donkey er vi ti ansatte. Fire er (etnisk) danskere. Vores ‘corporate’ language er vitterligt engelsk. Det giver mening for start-ups at ansætte ikke-danskere og de er sgu ikke bange. Hell, starter du din egen virksomhed er det vidst ikke fordi du har noget i mod frygt, slet ikke for den slags du ikke kender (som fx rumænsk, fransk eller swahili). Udover en spændende diversitet, der gør os klogere, så er forskellige nationaliteter også good business. Det gør kommunikation med bestemte lande lettere, det er adgang til forståelsen af en kultur du måske gerne vil sælge til, det er billig begyndende market research.

Endnu en grund til at samfundet bør investere i start-ups. It’s good business and good for society.

Thats-awesome-gif

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *